El 50% dels presos a Catalunya son estrangers
Només el 18 % de la població catalana és estrangera, però representen el 50 % dels interns a les presons. Catalunya és líder europeu en presos estrangers segons l’informe oficial del Consell d’Europa
L’informe SPACE I 2024, elaborat pel Consell d’Europa i publicat el març de 2025 amb dades corresponents a l’1 de gener de 2024, situa Catalunya com la regió amb la proporció més alta de reclusos estrangers de tot Europa. Segons les dades recollides, el 50,1 % dels interns als centres penitenciaris catalans són de nacionalitat no espanyola, un percentatge que supera àmpliament la mitjana espanyola (31,2 %) i la mitjana europea, que se situa entre el 25 % i el 27 %.
Dades alarmants entre els estrangers a les presons
La xifra de població penitenciària a Catalunya a inicis de 2024 era de 8.042 interns, segons dades del Departament de Justícia de la Generalitat. D’aquests, 4.048 tenien nacionalitat estrangera, mentre que 3.994 eren espanyols. Aquesta proporció s’ha mantingut estable en els darrers anys, tot i les variacions en els fluxos migratoris i en les polítiques de seguretat i justícia. A més, el document SPACE detalla que la taxa d’ocupació penitenciària a Catalunya és de 100 interns per cada 100.000 habitants, una xifra lleugerament inferior a la mitjana espanyola (121) i també per sota de la registrada a països com el Regne Unit (145 a Anglaterra i Gal·les, 142 a Escòcia) o França (107).
Segons les dades oficials de l’Idescat, la població estrangera resident a Catalunya a 1 de gener de 2024 era de 1.444.192 persones, fet que suposa el 18,02 % del total de la població catalana (8.012.231 habitants). Això implica que, malgrat representar menys d’una cinquena part de la població, els ciutadans estrangers són la meitat dels interns al sistema penitenciari català. Aquesta desproporció entre pes demogràfic i presència penitenciària és objectivament significativa i no es reprodueix amb la mateixa intensitat en cap altra comunitat autònoma de l’Estat espanyol ni en cap altre sistema carcerari europeu analitzat per l’informe del Consell d’Europa.
El 36% dels presos son marroquins
Pel que fa a l’origen dels reclusos estrangers, segons dades del Departament de Justícia, la major part provenen del nord d’Àfrica, especialment el Marroc, així com de l’Amèrica Llatina i, en menor proporció, de països de la Unió Europea. Dades internes del sistema penitenciari català indiquen que prop del 36 % dels estrangers empresonats són marroquins, i que representen aproximadament el 19 % del total de la població reclusa. Tanmateix, cap nacionalitat individual no supera per si sola el 20 % del total d’interns.
Sense dades de nacionalitzats o l’origen ètnic
Un dels punts més rellevants en el cas de Catalunya és que molts dels reclusos registrats com a “espanyols” podrien tenir origen estranger, una dada que no es reflecteix en les estadístiques oficials. Les autoritats catalanes no recullen informació sobre l’origen ètnic o familiar dels ciutadans amb nacionalitat espanyola. Això implica que la proporció real de persones d’origen estranger dins les presons podria ser encara més elevada del que indiquen les xifres basades exclusivament en la nacionalitat. La mateixa situació es dona a tota Europa d’on hi ha han dades com la que diu que els joves algerians a Alemanya cometen 56 delictes més que els joves alemanys però no tenen en compte els que ja tenen la nacionalitat.
Semblants
Un centre salafista de Barcelona educa nenes segons els valors de l’islam del segle VII
La piscina de Reus (PSOE) convida a portar burkini i a posar-se crema solar
Més Percepcions de
TikTok escampa el salafisme emocional entre noies amb el missatge: ‘Sóc feliç amb el meu vel’
Una imam alemanya denuncia que “venen a causar disturbis i a islamitzar”
Musulmans de Berlín celebren al carrer les matances de drusos i cristians a Síría
Ferits els sentiments dels musulmans d’Àustria per la crítica d’una ministra al hijab infantil
MiniMuslim Camp introdueix la segregació religiosa a l’oferta de colònies a Catalunya
Madrid cancel.la el programa de llengua àrab, cultura del Marroc i islam a les escoles
Quatre anys de presó al Regne Unit per vendre carn halal que no ho era
França recorre als tocs de queda per combatre els seus joves als carrers
Un centre salafista de Barcelona educa nenes segons els valors de l’islam del segle VII
Una església d’Alemanya necessita protecció policial perquè el pastor va parlar a favor d’Israel