El govern de Txetxènia ordena el tancament de botigues de roba per incomplir els valors islàmics
Les autoritats de Txetxènia tanquen botigues de roba per vídeos promocionals a les xarxes que “s’enfoquen al cos i no a la roba”. Han obert un grup de whatsapp per controlar la publicitat.
Txetxènia ha tancat diverses botigues de roba femenina per publicar vídeos promocionals a les xarxes socials on es veuen dones. Les autoritats diuen que les imatges són indecents i contràries als valors de l’islam. Les models hi apareixen caminant o girant-se, amb la roba com a fons. El règim considera que aquest tipus de promoció “pertorba la moral” perquè es centra en la dona i no en la roba. Aquesta acció ha estat justificada pel règim de Ramzan Kadyrov com una defensa dels valors tradicionals i de la sharia.
Segons el portal IslamNews.ru, el Muftiat de Txetxènia ha intervingut directament. Ha denunciat que els vídeos “no mostren productes, sinó cossos”, i ha alertat que aquest tipus de publicitat és “haram”. El govern exigeix eliminar les imatges per poder reobrir els establiments. Segons el règim de Txetxènia, això viola la moral islàmica i ofèn els valors religiosos. Segons l’assistent del cap del govern, “aquestes botigues mostren cossos, no roba. Això no és comerç, és immoral”.
Moral islàmica com a política oficial
El control religiós marca totes les àrees de la vida pública a Txetxènia. El règim de Ramzan Kadyrov aplica una versió estricta de la xaria. Aquesta visió afecta especialment les dones i la seva aparença. També la forma com es presenta la roba a la venda. Les botigues tancades no són un cas aïllat. El mateix govern ha advertit altres sectors. També han amenaçat salons de bellesa per mostrar dones sense mocador o per fer anuncis que no s’adapten als codis religiosos.
El 19 de juliol es va fer una reunió amb els comerciants afectats on van participar el muftí de Txetxènia i el ministre d’Informació. El muftí va declarar que “qualsevol negoci que contingui haram deixa de ser beneït. Això taca no només el comerç, sinó l’honor de la família i del poble“. El ministre va afirmar que “qui no segueixi aquestes normes morals, no tindrà lloc en la nostra república“.
Un grup de WhatsApp per controlar la publicitat
Com a mesura complementària, el govern ha imposat la creació d’un grup de WhatsApp on els comerciants han de compartir prèviament qualsevol contingut promocional abans de publicar-lo. El grup, que inclou representants de l’administració i del muftiat, serveix per filtrar els missatges visuals segons els cànons morals establerts pel poder religiós. Només les botigues que venen roba islàmica conservadora, com burkes, hijabs i abayas, han acceptat unir-s’hi.
Els responsables han deixat clar que qualsevol contingut que no s’hagi revisat pot comportar sancions immediates, inclòs el tancament del negoci. Aquesta mesura no és temporal. El control es mantindrà de manera indefinida.
Segons el portal Islamnews , només s’hi han apuntat les botigues que venen roba islàmica conservadora, com hijabs, abayas o burkes. La resta n’ha quedat fora. Les que venen moda occidental o estils no religiosos han estat excloses o han rebut pressions per no participar-hi.
Precedents i repressió institucionalitzada
La repressió moral no és nova a Txetxènia. El 2010, es van registrar accions violentes contra dones que no portaven mocador, incloent-hi atacs amb pistoles de pintura. Aquests fets no van ser condemnats pel govern; al contrari, van ser justificats com a part d’una campanya per “protegir la moral”. Des d’aleshores, la pressió social i religiosa s’ha intensificat.
Els cossos femenins s’han convertit en objecte de censura sistemàtica al món islàmic. Ara també ho és el comerç. La publicitat, les xarxes socials i fins i tot la selecció de mercaderia estan subjectes a un control directe. Qualsevol expressió visual que s’allunyi dels codis islàmics imposats pot comportar el tancament immediat de l’establiment.
Semblants
Segrest d’un home a Moscú per criticar l’islam
El líder religiós de Daguestan (Rússia) ha d’aclarir que els escacs no son contraris a l’islam
L’islam de Rússia elimina la música de la seva cerimònia més emblemàtica
Cada cop més repartidors de menjar musulmans es neguen a entregar comandes amb porc
Daguestan (Rússia) anuncia controls policials contra dones amb niqab
Conductor d’autobús musulmà atura el servei per resar
TikTok escampa el salafisme emocional entre noies amb el missatge: ‘Sóc feliç amb el meu vel’
Una imam alemanya denuncia que “venen a causar disturbis i a islamitzar”
Musulmans de Berlín celebren al carrer les matances de drusos i cristians a Síría
Ferits els sentiments dels musulmans d’Àustria per la crítica d’una ministra al hijab infantil
MiniMuslim Camp introdueix la segregació religiosa a l’oferta de colònies a Catalunya
Madrid cancel.la el programa de llengua àrab, cultura del Marroc i islam a les escoles
Quatre anys de presó al Regne Unit per vendre carn halal que no ho era
França recorre als tocs de queda per combatre els seus joves als carrers
Un centre salafista de Barcelona educa nenes segons els valors de l’islam del segle VII
Una església d’Alemanya necessita protecció policial perquè el pastor va parlar a favor d’Israel