Ferits els sentiments dels musulmans d’Àustria per la crítica d’una ministra al hijab infantil
La principal organització musulmana està molesta perquè una ministra ha dit que el vel infantil és “símbol d’opressió”. Denuncien que la crítica vulnera la “llibertat religiosa”.
La ministra de Joventut i Cultura d’Àustria, Claudia Plakolm (del Partit Popular Austríac, ÖVP), ha publicat un vídeo a Instagram on afirma que el vel islàmic és un “símbol d’opressió” que no hauria de tenir lloc a les escoles. Segons la ministra, les nenes que el porten queden “amagades” durant una etapa vital del seu desenvolupament, i vincula aquesta pràctica a “tendències extremistes”.
Les declaracions arriben en un moment en què el govern austríac prepara una reforma legal per prohibir l’ús del mocador islàmic a les escoles i jardins d’infants per a nenes menors de 14 anys. Diversos sectors polítics i educatius donen suport a aquesta mesura en nom de la protecció de les menors i de la neutralitat dels espais educatius.
La principal organització musulmana diu que “vulnera drets fonamentals“
L’Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich (IGGÖ) és l’autoritat oficial que representa l’islam davant l’Estat austríac i gestiona l’educació religiosa, la formació d’imams i les relacions institucionals de la comunitat musulmana. Representa prop de 700.000 persones i actua com a interlocutor en qüestions religioses, escolars i culturals.
L’entitat ha denunciat que les paraules de la ministra ofenen la llibertat religiosa i estigmatitzen les nenes musulmanes. Considera que vincular el mocador a l’extremisme és una simplificació perillosa que alimenta la desconfiança cap a famílies musulmanes i que promou una visió distorsionada de la diversitat religiosa. També ha acusat el govern de banalitzar la llibertat religiosa i associar de forma injusta l’islam amb l’extremisme.
L’IGGÖ defensa “l’autodeterminació religiosa”
El president de l’IGGÖ ha afirmat que portar vel pot ser una expressió religiosa escollida lliurement. Considera que presentar totes les nenes amb mocador com a víctimes d’opressió és una simplificació que nega la pluralitat de situacions personals i culturals.
També ha advertit que fer servir el benestar infantil com a argument per restringir pràctiques religioses pot vulnerar drets fonamentals. “Qui nega l’autodeterminació religiosa d’una nena no la protegeix, la limita”, ha declarat en nom de l’organització.
El representant de l’islam a Àustria vol diàleg i exigeix explicacions
L’IGGÖ considera que una afirmació institucional com la de la ministra Claudia Plakolm no pot quedar sense resposta. Per això, ha reclamat explicacions clares i responsables que aclareixi el sentit de les seves paraules o en corregeixi el contingut, si aquest ha estat interpretat de manera errònia. Segons l’organització, les declaracions d’un membre del govern tenen un pes simbòlic i jurídic que pot condicionar negativament la percepció pública d’una comunitat religiosa sencera.
L’entitat insisteix que el debat sobre el vel infantil no pot basar-se en discursos unilaterals ni en judicis generals sobre què significa ser musulmana. L’IGGÖ defensa que cal escoltar les veus directament implicades —famílies, joves i docents— abans d’impulsar mesures legislatives que afecten drets fonamentals. Per això, ha ofert obrir un espai de diàleg institucional estructurat, on es pugui parlar obertament sobre la convivència, la llibertat de creença i el paper de l’escola pública en una societat plural.
El debat sobre el mocador arriba a una escola cada cop més diversa
La reacció de l’IGGÖ s’inscriu en un context educatiu marcat per grans canvis demogràfics. A Viena, els alumnes musulmans ja són majoria a moltes escoles públiques i, segons dades oficials, en algunes zones més del 40 % dels infants no parlen alemany a casa. Aquesta realitat ha generat inquietud entre docents, sindicats i administracions sobre com garantir una educació equitativa, integradora i fidel als valors constitucionals.
El Partit Popular Austríac (ÖVP) lidera el govern en coalició amb els Verds des del 2020. Sota el lideratge de Karl Nehammer, l’ÖVP ha adoptat un discurs marcat per la seguretat, la identitat nacional i el control migratori, especialment en matèria d’educació i cultura. La ministra de Joventut i Cultura, Claudia Plakolm, forma part de l’ala més conservadora del partit. La seva defensa d’una escola “lliure de pressions religioses” encaixa amb l’estratègia del govern d’imposar codis de vestimenta neutres i reforçar “els valors occidentals” en el sistema educatiu. Aquest posicionament ha generat suport entre part de l’electorat, però també crítiques per vulneració de drets i manca de sensibilitat intercultural.
Semblants
Trets i crits de “Al·là Akbar” en un parc de Viena
Pots dir que “decapitar infidels és normal” i rebre asil a Àustria
Indignació a Viena per una família immigrant que ingressa 9000€ al mes en ajudes socials
El FPÖ sorprèn: aconsegueix suport entre votants d’origen immigrant a Viena
El 70% dels sospitosos de frau en ajudes socials a Àustria són estrangers
Bon estudiant, geni dels escacs i a punt d’atemptar per Estat Islàmic a Viena
TikTok escampa el salafisme emocional entre noies amb el missatge: ‘Sóc feliç amb el meu vel’
Una imam alemanya denuncia que “venen a causar disturbis i a islamitzar”
Musulmans de Berlín celebren al carrer les matances de drusos i cristians a Síría
MiniMuslim Camp introdueix la segregació religiosa a l’oferta de colònies a Catalunya
Madrid cancel.la el programa de llengua àrab, cultura del Marroc i islam a les escoles
Quatre anys de presó al Regne Unit per vendre carn halal que no ho era
França recorre als tocs de queda per combatre els seus joves als carrers
Un centre salafista de Barcelona educa nenes segons els valors de l’islam del segle VII
Una església d’Alemanya necessita protecció policial perquè el pastor va parlar a favor d’Israel