Identificació diària per portar el niqab a l’institut de Monfalcone (Itàlia)
Les cinc alumnes amb niqab s’identifiquen en una sala privada cada dia. Els han adaptat l’educació física per no mostrar les corbes del cos.
Cinc noies que estudien a l’institut Sandro Pertini de Monfalcone (Friül-Venècia Júlia, Itàlia) porten niqab, el vel integral que deixa només els ulls descoberts. Per motius de seguretat, l’institut ha decidit que cada matí una professora les rebi en una sala privada on aixequen el vel per verificar la seva identitat (Il Messaggero, 17 d’abril de 2025).
Segons El Corriere della Sera , aquest costum ja es veu com una rutina habitual entre els companys de classe, fins al punt que molts no n’han parlat ni amb les seves famílies. Potser perquè, segons expliquen, les noies que porten el niqab i van sempre cobertes amb robes negres interactuen poc i tendeixen a mantenir-se al marge. A l’Institut estan acostumats a alumnes que porten vel, ja que n’hi ha a gairebé totes les classes; però el niqab, no.
La direcció va prendre la decisió
La direcció del centre és qui va prendre la decisió d’acceptar alumnes amb la cara tapada. La directora defensa la solució com a mesura per evitar l’abandonament escolar i fomentar un ambient de confiança amb les famílies de les alumnes. Va explicar als mitjans que davant la negativa de les noies originàries de Bangladesh a treure’s el vel va optar per una actitud d’acollida.
A Itàlia no hi ha una normativa específica sobre l’àmbit escolar i per això la directora de l’oficina escolar regional ha demanat indicacions clares al ministeri perquè preveu més casos. I no és només per la identificació diària a l’entrada sinó perquè han personalitzat l’educació física perquè no realitzin activitats que puguin mostrar el cos o córrer perquè amb la túnica no poden.
Reaccions polítiques
Quan el cas ha sortit a la llum, s’ha desfermat la polèmica i han aparegut tot tipus d’opinions. La Lega reclama una llei regional que prohibeixi el niqab en espais públics. El president del partit, Mateo Salvini, ha dit clarament que “és inacceptable que una escola hagi d’adaptar els seus reglaments per sotmetre’s a cultures incompatibles amb els nostres valors“. El Partit Demòcrata diu estar preocupat perquè el rostre cobert por dificultar la convivència a l’aula i l’Ucoi aplaudeix la iniciativa.
Qui ha sigut més contundent és la diputada Sara Kelany de Fratelli Italia (el partit de Giorgia Meloni). Ha carregat fort contra les feministes que “sempre estan disposades a alçar la veu contra el patriarcat segons la conveniència, però que en aquest cas callen per por de ser titllades d’”islamòfobes“. “El més greu d’aquest silenci eixordador és que no ajuda les joves que volen emancipar-se a entendre quins són els seus drets a Itàlia“, ha conclòs.
Suport de les comunitats islàmiques
Qui recolza sense problema la decisió de la direcció és la Unió de Comunitats Islàmiques d’Itàlia (UCOII). El seu president, Yassine Lafram, ha dit que les escoles poden ser espais inclusius capaços de garantir el dret a l’educació sense discriminacions.
Tot i que la UCOII no promou l’ús del niqab, Lafram defensa el dret de les dones a portar-lo per convicció personal, i critica que es presenti aquestes estudiants com un “cas problemàtic”. En les seves paraules, en una societat democràtica cap Estat hauria de dir com ha de vestir una dona.
Lafram considera, per tant, “inacceptable que a una noia se li negui el dret a participar en activitats o que senti por de no poder acabar els estudis a causa de les seves opcions religioses.”
Daguestan (Rússia) anuncia controls policials contra dones amb niqab
Va en niqab a una reunió de l’esquerra al Canadà sense entrada i rep somriures i preferència de pas
Demanen portar la filla d’11 anys amb niqab a l’escola per “protegir-la de mirades indiscretes”
Fernando Alonso promociona un casc amb una dona tapada amb burka
El Regne Unit vol prohibir imatges de dones musulmanes sense vel
Apallissada a Montpellier per vestir i viure com una europea
Predicador de Londres vol rapar el front als no musulmans
8 anys de presó per un marroquí per tenir una esclava sexual de 16 anys
El personal sanitari britànic rep una guia per convertir-se a l’islam
El FPÖ sorprèn: aconsegueix suport entre votants d’origen immigrant a Viena
Imam denuncia la infiltració de l’islam polític a les escoles de França
El 70% dels sospitosos de frau en ajudes socials a Àustria són estrangers
La sanitat britànica va convidar el personal a dejunar pel Ramadà en suport als musulmans
Washington reconeix festes islàmiques com a festes estatals
Els defensors dels violadors pakistanesos diuen “putes brutes” a les víctimes