El FPÖ sorprèn: aconsegueix suport entre votants d’origen immigrant a Viena
El partit contrari a la immigració recull fins a un 18% del vot entre immigrants naturalitzats.
Les eleccions municipals de Viena de 2025 han deixat un escenari electoral ple de matisos. Segons una enquesta de Foresight/Institut für Strategieanalysen (ISA) realitzada per encàrrec de la televisió pública austríaca ORF, el Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ) —una formació coneguda pel seu discurs dur contra la immigració— ha aconseguit un suport notable entre votants d’origen immigrant.
L’estudi revela que el FPÖ obté un 18% dels vots entre persones nascudes fora d’Àustria que han adquirit la ciutadania (primera generació d’immigrants). Entre els votants de segona generació —nascuts ja a Àustria de pares immigrants—, el suport al FPÖ baixa fins al 14%, mentre que el Partit Socialdemòcrata d’Àustria (SPÖ) assoleix una majoria absoluta amb el 52%. Entre immigrants de primera generació (nascuts a l’estranger i nacionalitzats), el SPÖ obté un 48%, triplicant pràcticament el suport del FPÖ.
Aquest fenomen trenca els esquemes tradicionals: sovint es dona per fet que els immigrants o descendents d’immigrants voten de manera majoritària per partits d’esquerra o més progressistes. Però el cas vienès demostra que una part del vot immigrant també és sensible als discursos de mà dura en matèria de seguretat, ordre i immigració, que són els grans eixos programàtics del FPÖ.
El resultat de les eleccions a Viena
A les eleccions municipals de Viena del 2025, la SPÖ s’ha mantingut com a força principal amb un 39,38 % dels vots, tot i perdre suport respecte al 2020. El gran canvi, però, l’ha protagonitzat l’FPÖ, que ha experimentat un creixement espectacular fins al 20,35 %, més que duplicant el seu resultat anterior. Els Verds han obtingut un 14,52 %, amb una lleugera davallada, mentre que els NEOS han pujat fins al 10 % i consoliden la seva presència. En canvi, la gran desfeta ha estat per a la dreta tradicional de l’ÖVP, que ha caigut fins al 9,65 %, perdent gran part del seu electorat.
El partit SÖZ (Soziales Österreich der Zukunft, “Àustria Social del Futur”) ,que representa els immigrants i promou l’islam, va obtenir un 0,84 % dels vots, quedant per sota del llindar mínim del 5 % necessari per entrar al consistori vienès. Això representa una lleugera davallada respecte al 2020, quan van aconseguir un 1,19 %. Tot i tenir certa presència en barris amb alta diversitat cultural, el seu suport generalitzat continua sent limitat.
Semblants
Els musulmans ja són majoria a les escoles de Viena
L’infern a les aules d’acollida a Àustria: “Cridòria en àrab, futbol a l’aula i zero respecte”
Per Nadal res, per Ramadà tot a escola pública de Viena
El partit SÖZ (Àustria) proposa que el Ramadà sigui festiu
L’Ajuntament de Viena habilita una sala de pregària musulmana
La reunificació familiar dificulta la integració, segons un estudi d’Àustria
Més Percepcions de
8 anys de presó per un marroquí per tenir una esclava sexual de 16 anys
El personal sanitari britànic rep una guia per convertir-se a l’islam
Imam denuncia la infiltració de l’islam polític a les escoles de França
El 70% dels sospitosos de frau en ajudes socials a Àustria són estrangers
La sanitat britànica va convidar el personal a dejunar pel Ramadà en suport als musulmans
Washington reconeix festes islàmiques com a festes estatals
Els defensors dels violadors pakistanesos diuen “putes brutes” a les víctimes
Antiga professora de Harvard diu que la universitat s’ha convertit en un “bastió islamista”
Els Verds a Alemanya volen permetre policies amb hijab