Associació del Raval allibera una noia d’un matrimoni forçat al Pakistan
Va ser obligada a casar-se amb un cosí del Pakistan. Va patir agressions per negar-s’hi i va trobar refugi al local d’ACESOP al Raval.
L’any 2021, Anisa va ser enviada amb enganys de Barcelona al Pakistan. Allà, després de patir agressions físiques, va acabar signant el matrimoni forçat. Va poder fugir a Barcelona i contactar de manera anònima amb l’associació l’Associació de Dones Pakistaneses (ACESOP) al barri del Raval.
Al local de l’associació va trobar refugi per evitar represàlies de l’entorn i gestionar la denúncia. A la actualitat encara viu amagada i protegida a un poble de l’entorn de Barcelona.
La fundadora d’ACESOP, Huma Jamshed, va alertar la policia. Els agents van actuar i van detenir el pare d’Anisa al maig del 2023. Se l’acusava de tràfic de persones, falsedat documental i afavoriment de la immigració irregular. La idea darrera els matrimonis forçats com aquests és que l’home aconsegueixi papers per traslladar-se a Espanya.
Anul·lació del matrimoni al Pakistan
El segon èxit d’ACESOP ha sigut aconseguir que un jutge del Pakistan anul·li el matrimoni. La justícia al Pakistan no permet els matrimonis en contra de la voluntat de la dona però l’aplicació és molt desigual al territori. La decisió del jutge trenca qualsevol vincle amb el cosí del Pakistan i li dona via lliure per casar-se amb els seu promès.
La realitat dels matrimonis forçats a Catalunya
Tot i que els matrimonis forçats estan prohibits, la realitat és que aquesta pràctica continua sent un problema greu. Segons dades de la Generalitat, s’han registrat prop de 200 casos en els últims quinze anys.
La manca de denúncies i la pressió social dins de certes comunitats dificulten la intervenció de les autoritats i el rescat de les víctimes. Huma Jamshed, líder de l’Associació Cultural Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), alerta que cada setmana reben almenys un nou cas de matrimoni forçat.
La deixadesa institucional
ACESOP denuncia la contradicció de les autoritats catalanes per inacció davant els matrimonis forçats i altres situacions que viuen les dones. En nom del respecte a la diversitat cultural, semblen mirar cap a un altre costat davant una greu violació dels drets humans com són els matrimonis forçats.
L’associació critica que, malgrat les lleis vigents, en molts casos es permet que aquestes pràctiques es mantinguin sense una resposta contundent.
La mateixa situació denuncien entitats de lleure del Raval que veuen desaparèixer les noies de les activitats del barri. La situació exposada públicament ha rebut el silenci de l’ajuntament perquè diu respectar les peculiaritats culturals de les comunitats.
Altres notícies
Trino (Itàlia) prohibeix el burka i el niqab per seguretat amb multes de 300 €
Revetlla de Sant Joan a Manresa amb brasa halal: la islamització de Catalunya avança per l’esquerra
La primera mesquita amb minaret a Catalunya en 500 anys és a Seròs (Lleida)
La selecció alemanya sub-21 es fa halal i elimina el porc pel context multicultural
Violador musulmà d’una noia de 15 anys utilitza “diferències culturals” per justificar-se
Professor acusat d’islamofòbia per voler evitar auriculars amagats sota el hijab
Els islamistes digitals titllen de pecaminosa la Festa de la Música de França i en demanen el boicot
“Si robes als nostres avis, assumeix les conseqüències”
Convers a l’islam detingut per gihadista a Montblanc