Ex-primer ministre del Marroc diu a les nenes que “és millor casar-se que estudiar”

Abdelilah Benkirane, líder de l’islamisme moderat al Marroc, qüestiona que l’educació sigui la millor opció per a les nenes. Suggereix que haurien de prioritzar el matrimoni i després estudiar.

Imagen ilustrativa

Generada por IA

Abdelilah Benkirane ha estat primer ministre del Marroc entre 2011 i 2017 i és el líder del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (PJD), la principal força islamista moderada del país. Considerat una de les figures més influents del Marroc contemporani, manté un fort pes ideològic malgrat que el seu partit ha quedat relegat a l’oposició des de 2021.

En un acte polític celebrat recentment a la ciutat d’Agadir, Benkirane ha pronunciat un discurs que ha generat polèmica. Segons recull el mitjà Bladi.net, ha afirmat que moltes nenes posen els estudis i la feina per davant del matrimoni, però que aquesta opció pot tenir conseqüències. “Potser l’anell passarà i els estudis ja no tindran importància”, ha dit. I ha afegit: “Si perds l’ocasió de casar-te, acabaràs com una cigonya solitària”.

El paper de la dona segons l’islam moderat del Marroc

No és la primera vegada que Abdelilah Benkirane genera controvèrsia amb les seves declaracions. Durant el seu mandat com a primer ministre, va protagonitzar diversos episodis polèmics per les seves opinions sobre el paper de la dona i els valors familiars. En una entrevista televisiva, va afirmar que “el lloc natural de la dona és a casa” i que “la seva presència pública hauria de ser discreta”.

També ha comparat la societat moderna amb un “mercat de carn” on, segons ell, s’exposa el cos de la dona com si fos un producte. L’any 2015, va causar indignació en cercles feministes en afirmar que les polítiques d’igualtat “destrueixen la família” i porten “a la decadència moral”. En reiterades ocasions ha expressat el seu rebuig a legalitzar l’avortament, l’homosexualitat o qualsevol forma d’educació sexual a les escoles.

Aquesta combinació de populisme religiós i discurs moralitzador li ha valgut una base de suport sòlida entre sectors conservadors, però també nombroses crítiques dins i fora del país.

Islamisme moderat intransigent amb l’homosexualitat

’anomenat “islamisme moderat” que representa Benkirane es defineix per una defensa activa dels valors tradicionals, especialment en qüestions de gènere i sexualitat.

Un exemple significatiu d’aquesta línia ideològica és un discurs pronunciat per Benkirane l’any 2022, en què advertia contra qualsevol intent de despenalitzar l’homosexualitat o l’adulteri al Marroc. En una trobada amb joves militants del PJD, va denunciar aquestes propostes com una “dèriva” i va afirmar que conduirien a “convertir els nois en noies i les noies en nois”. Segons ell, el seu partit té la missió de “prohibir el mal i ordenar el bé”, encara que això li costi rebuig mediàtic o electoral.

El discurs de Benkirane no troba un rebuig generalitzat a la societat marroquina, que continua marcada per valors religiosos i conservadors. Segons una enquesta recent , un 82 % dels ciutadans del Marroc rebutgen l’homosexualitat i el país és líder en homofobia a l’Àfrica. Aquest context social ajuda a entendre per què declaracions com les de Benkirane poden generar polèmica a fora, però encaixar plenament dins del discurs públic nacional.

Discurs conservador amb l’islam i la tradició com a fonaments

El Partit de la Justícia i el Desenvolupament (PJD), que Benkirane lidera des de fa anys, representa una línia d’islamisme polític institucional. A diferència d’altres moviments de caràcter més radical, el PJD accepta el marc constitucional del Marroc i col·labora amb la monarquia. Durant una dècada ha encapçalat governs elegits democràticament, especialment arran de la Primavera Àrab, que va sacsejar la regió a partir del 2011.

Tot i aquesta adaptació a les institucions, el partit manté posicions clarament conservadores en qüestions socials. Benkirane, com a figura central del moviment, s’ha pronunciat reiteradament en contra de reformes relacionades amb la igualtat de gènere, els drets sexuals i les llibertats individuals. El seu estil combina la retòrica religiosa amb referències populars, i sovint utilitza un to provocador per marcar perfil ideològic.

El matrimoni de menors, una pràctica legal al Marroc

Al Marroc, l’edat legal mínima per casar-se és de 18 anys. Tot i això, el codi de la família permet excepcions si el matrimoni és autoritzat per un jutge. Aquesta porta legal ha permès que milers de nenes es casin abans de la majoria d’edat. Segons dades oficials, només l’any 2021 es van registrar més de 19.000 sol·licituds per casar menors d’edat, i la gran majoria van ser aprovades.

Les organitzacions de drets humans i els col·lectius feministes fa anys que denuncien aquesta situació. Assenyalen que el matrimoni precoç limita les oportunitats de les nenes, les expulsa del sistema educatiu i les exposa a situacions de vulnerabilitat. Malgrat les recomanacions internacionals, el debat per reformar el codi de la família continua encallat.

Al mateix temps, l’escolarització femenina ha millorat en les últimes dècades, però les desigualtats territorials i socials persisteixen. En zones rurals o desfavorides, moltes nenes encara abandonen els estudis abans de completar l’ensenyament secundari. És en aquest context que missatges com el de Benkirane prenen una dimensió política i simbòlica rellevant.

Els marroquins que reclamen canvis

Les paraules d’Abdelilah Benkirane arriben en un moment en què diversos sectors del Marroc reclamen una reforma profunda del codi de la família i més garanties per als drets de les nenes. El seu discurs, en canvi, reforça una visió tradicional que prioritza el matrimoni com a destí social per a les dones. Més enllà de la polèmica puntual, les seves declaracions posen en evidència la tensió persistent entre els valors conservadors i les aspiracions de canvi que travessen la societat marroquina.

Semejantes

Madrid cancela el programa de lengua árabe, cultura de Marruecos e islam en las escuelas

Madrid cancela el programa de lengua árabe, cultura de Marruecos e islam en las escuelas

El govern autonòmic considera que el programa que controla el Marroc no garanteix el respecte als valors constitucionals. Denuncien falta

El 82% de la población de Marruecos rechaza la homosexualidad

Marroc és el tercer país Africà que menys tolera l’homosexualitat: el 82% es declara homòfob.

Un pueblo de Guadalajara vota en contra del árabe y de la cultura marroquí en la escuela

La decisió del ple municipal no té cap efecte real. Però la comunicaran a les

El rey de Marruecos paga al árabe en horario lectivo en las escuelas catalanas

4 escuelas catalanas ya ofrecen árabe y cultura marroquí en horario lectivo. 118 lo hacen

El cristianismo en Marruecos que reza en iglesias clandestinas

Ser cristiano en Marruecos puede costarte el trabajo, la libertad o la custodia de los tuyos

La epidemia de sarampión de Marruecos se extiende por Catalunya

En 3 meses de 2025 se han detectado 17 casos, la mitad que en 2024.

Más Percepciones de

Un musulmán denuncia discriminación de género porque un médico atendió a su mujer en el hospital de Salsburgo

El hombre denuncia discriminación porque su esposa ha sido atendida por un médico varón en un centro público austríaco. El hospital rechaza la petición.

Imam de Estados Unidos: “Es una guerra contra la modestia de nuestras hijas y la virilidad de nuestros hijos”

El imán Muamar Dahnoun, durante un sermón en Raleigh (Carolina del Norte), afirma que las superpotencias globales están en guerra contra el islam a través de los libros escolares y los ataques a

El Reino Unido publica una oferta laboral de Administrador de la ley Sharia

Por 23.500 libras al año (unos 27.500 euros), puedes empezar a aplicar Sharia sin salir de Manchester. Quieren licenciados en derecho islámico con experiencia en tribunales islámicos en países musulmanes.

Terror en un vuelo de EasyJet a Escocia por gritos de “Alá Akbar” y “hoy moriremos todos”

Un musulmán con papeles de refugiado grita que quiere hacer estallar el avión y que todos morirán. También invoca llamada "muerte a América" y "muerte a Trump". Los pasajeros le han retenido.

TikTok esparce el salafismo emocional entre chicas con el mensaje: 'Soy feliz con mi velo'

TikTok se ha convertido en una auténtica mezquita salafista digital que propaga un discurso de sumisión e identidad religiosa entre adolescentes.

Una imán alemana denuncia que "vienen a causar disturbios ya islamizar"

Seyran Ateş es una mujer e imán en Berlín que vive bajo protección policial por sus ideas. Ahora vuelve a sacudir a la comunidad musulmana con su denuncia del

Musulmanes de Berlín celebran en la calle las matanzas de drusos y cristianos en Siría

Cerca de 400 manifestantes sirios glorificaron la violencia sectaria en el centro de Berlín. Los cantos celebraban las masacres y llamaban a la violación de mujeres.

Heridos los sentimientos de los musulmanes de Austria por la crítica de una ministra en el hiyab infantil

La principal organización musulmana está molesta porque una ministra ha dicho que el velo infantil es "símbolo de opresión". Denuncian que la crítica vulnera la "libertad religiosa".

MiniMuslim Camp introduce la segregación religiosa en la oferta de colonias en Catalunya

El proyecto, dirigido a niños musulmanes de 6 a 12 años, combina actividades lúdicas con formación religiosa en un entorno cerrado vetado a los no musulmanes.

Madrid cancela el programa de lengua árabe, cultura de Marruecos e islam en las escuelas

El gobierno autonómico considera que el programa que controla a Marruecos no garantiza el respeto a los valores constitucionales. Denuncian falta de control y comunicación.

Cuatro años de cárcel en Reino Unido por vender carne halal que no lo era

Un distribuidor engañó a comunidades musulmanas con toneladas de carne no certificada. No se ha reportado ningún problema a los consumidores.

El 70 % de los yihadistas en Cataluña tienen padres de Marruecos. El resto son conversos y otros orígenes

Según el Real Instituto Elcano, un 10 % de los yihadistas en Cataluña son conversos y un 20 % tienen origen en países como Argelia, Pakistán o Siria

Frase de la Semana

¿Qué hay de malo al incitar a una intensa aversión a una religión si las actividades o las enseñanzas de esa religión son tan escandalosas, irracionales o abusivas de los derechos humanos que merecen ser intensamente detestados? .-Rowan Atkinson
¿Qué hay de malo al incitar a una intensa aversión a una religión si las actividades o las enseñanzas de esa religión son tan escandalosas, irracionales o abusivas de los derechos humanos que merecen ser intensamente detestados? .-Rowan Atkinson

Imagen de la Semana

Barcelona 1000Km
-Usted está aquí.
-Barcelona 1000Km
Scroll al inicio