Dos instituts més de Madrid es plantegen la prohibició del vel islàmic
Camuflen la prohibició del hijab dins d’una prohibició general de portar el cap cobert (gorres, caputxes, mocadors…).
A Parla (Comunidad de Madrid), ja hi ha tres centres educatius on s’ha prohibit portar elvel islàmic (o hiyab). Son els instituts Narcís Monturiol, Nicolás Copérnico i Humanejos. S’espera que, ben aviat, almenys un parell més adoptin mesures similars. A les alumnes musulmanes i als sindicats d’estudiants no els agrada la decisió.
La Comunidad de Madrid sosté que els centres públics són autònoms i tenen llibertat per establir les normes internes que considerin adequades. A Catalunya, la norma de no portar coses al cap existeix en molts centres, però s’ha eliminat per garantir l’ús del vel islàmic.
Manifestacions a favor i en contra
Desenes d’activistes del Sindicat d’Estudiants, amb el suport de Podemos, van dur a terme concentracions i una manifestació el 26 de febrer per reclamar que els instituts permetin l’ús lliure d’aquesta peça de roba. Segons els manifestants, aquesta prohibició és una mostra d’”islamofòbia” i “racisme”.
Durant la manifestació, les pancartes exhibien missatges com “El meu hiyab, el meu dret a l’educació sense exclusió”, “Les dones fa segles que lluiten per la llibertat i l’educació, perquè aquesta no depengui de la nostra roba” o “Prohibir el hiyab és racisme disfressat de laïcisme”. La portaveu de la protesta va dir des del megàfon, “Per què no podeu entrar amb el hijab i sí que poden amb estampetes de la Verge?“
Dies després, el moviment juvenil Revuelta, vinculat a Vox, va organitzar una contraconcentració a Parla per exigir que els hiyabs siguin expulsats d’Espanya. Segons aquesta organització, hoy son sus mujeres las que van tapadas, pero mañana será impuesto a nuestras hijas.
Sentències a favor dels centres
L’any 2010, un jutjat de Madrid va desestimar el recurs d’una família que va haver de canviar d’institut per portar hiyab. El jutge argumentava que el centre no havia vulnerat la seva dignitat.
Tot i que els reglaments escolars no prohibien explícitament les peces islàmiques, moltes escoles van aplicar la restricció de manera indirecta, incloent el vel dins de normes generals que impedien cobrir-se el cap amb gorres, caputxes o mocadors.
Els professors de l’IES Monturiol han defensat que la mesura no té cap intenció política ni religiosa, i que la prohibició es justifica per evitar que els alumnes utilitzin aquest tipus d’accessoris per copiar als exàmens. “Ara copien amb auriculars discrets”, assenyalen alguns docents. A més, recorden que no és una decisió individual de ningú sinó fruit del consens que ja hi havia anys enrere però es va deixar d’aplicar.
A més, destaquen que les alumnes amb hijab els treuen autoritat quan demanen a altres alumnes que no portin una gorra.
Moviments per prohibir el hijab a les aules
Dues professores universitàries, Sonia Sierra i Elena del Pilar Ramallo, han presentat al Congrés dels Diputats una proposta de modificació legislativa per regular l’ús del hijab en entorns educatius i del burka en espais públics.
Argumenten que aquestes peces són “símbols de submissió de la dona” i que la seva prohibició garantiria la igualtat de gènere i la protecció dels drets fonamentals de les dones.
Sonia Sierra explica a The Objective que els defensors del hijab a les aules argumenten que moltes dones el porten per pròpia voluntat i que cal escoltar-les. “Jo, sempre a favor de la llibertat d’expressió, estic d’acord que se’ls doni veu, però aquí hi ha una altra trampa: parlaran aquelles que asseguren portar-lo per elecció pròpia, però no les que són obligades a fer-ho“.
A més, afegeix que “si jo mateixa he rebut amenaces, fins i tot de mort, només per proposar una reforma legislativa, qui pot creure que aquestes dones poden parlar lliurement sobre l’opressió que pateixen?“